Zwolse jeugdexponenten actief over de grens

| 3 Maanden geleden.

Hoe gaat het met de jonge basketballers Donovan van Wijngaarden, Jaouad Darib en Kevin Schutte? Deze drie exponenten uit de jeugdopleiding van Landstede Basketbal zijn alle drie actief in het buitenland. Hoe verloopt hun avontuur over de grens?

“Het gaat goed met mij. Na wat kleine blessures ben ik nu eindelijk weer honderd procent fit”, zegt de 20-jarige Donovan van Wijngaarden, die anno 2019 het shirt draagt van het Italiaanse Ferreti Virtus Terni, dat vorig jaar degradeerde uit de serie C en nu uitkomt in de serie D. “Zij deden mij vorig jaar een goed aanbod en ik had goede dingen gehoord over de organisatie. Daarnaast wilde de club spelen om het kampioenschap”, stelt de voormalig jeugdspeler van Landstede Basketbal, die in de zomer van 2018 Gualdo Tadino (serie C) verruilde voor Ferreti Virtus Terni.

“De stad Terni ligt in een bergdal, op een uurtje rijden van Rome. De mensen zijn hier vriendelijk, gastvrij en over het algemeen een stuk relaxter dan in Nederland. De gemiddelde leeftijd van onze ploeg is slechts 20 jaar. We hebben in vergelijking met het begin van de competitie dan ook grote stappen gemaakt”, aldus Van Wijngaarden, voor wie komende zaterdag de play-offs van start gegaan.

“We zijn de competitie op plek drie geëindigd en gaan natuurlijk voor de finale, een best of five serie.” De shooting guard hoopt uiteraard op promotie met zijn Italiaanse team, maar mikt eigenlijk op een terugkeer naar eigen land. “Volgend jaar speel ik het liefste weer ergens in Nederland. Het basketballen wil ik dan graag combineren met een studie. En als dat allemaal niet lukt, dan teken ik weer bij deze club of wellicht een andere club in de serie C.”

Jaouad Darib
Voor Jaouad Darib verloopt het buitenlandse avontuur vooralsnog grillig. “Het heeft dit seizoen even geduurd voordat ik een goede club had. Maar na verschillende opties in Europa kreeg ik uiteindelijk een uitstekend aanbod van AMI Basketball Ifrane, dat speelt op het hoogste niveau in Marokko”, vertelt de 21-jarige Jaouad Darib. “We beschikken over een jong team en dat zie je ook aan onze speelstijl, want wij spelen met een hoge intensiteit en veel energie.”

Over zijn eigen inbreng bij Ifrane is de voormalig Landstede-speler tevreden. “Ik doe het tot nu toe goed. Ik ben starter en maak veel minuten. Ik speel hier veel als forward, zodat ik in betere posities kom om aan te vallen. Er wordt hier aanvallend vooral agressiviteit van mij verwacht”, aldus Darib, die veel vertrouwen krijgt van zijn coach. “Er staat hier een professionele organisatie, de mensen zijn aardig en behandelen mij goed. Spelen en trainen in Ifrane was in de beginfase fysiek wel lastig. De stad ligt namelijk op een hoogte van 1.650 meter en dat merk je. Daar moest mijn lichaam in de eerste twee weken zeker aan wennen.”

Volgens Jaouad Darib staat Ifrane bekend als het Zwitserland van Marokko. “Het is een mooie stad in een bergachtige en groene omgeving. Er is niet heel veel te doen, wat mij helpt om te focussen op het basketbal. We zijn net klaar met de reguliere competitie en beginnen binnenkort aan de play-offs. Ik denk dat wij als team veel mensen in Marokko kunnen verrassen!”

Kevin Schutte
Het gaat Kevin Schutte in New York voor de wind. De 21-jarige Zwollenaar maakte in de zomer van 2017 de overstap van de jeugdopleiding van Landstede Basketbal naar Hofstra University en heeft zijn tweede seizoen in Amerika inmiddels achter de rug. “Dit was een jaar waarin we historie hebben geschreven. Wij hebben namelijk 27 wedstrijden gewonnen, dat is Hofstra in de CAA-competitie nog nooit eerder gelukt”, zegt de 2.06 meter lange center.

“Er kwam ook veel media-aandacht bij kijken. Om zoiets van dichtbij mee te maken is iets waar elke basketballer natuurlijk van droomt. Camera’s op trainingen, spelers en coaches die continue werden geïnterviewd en uitverkochte wedstrijden. Het werd haast de normaalste zaak binnen het team, dat door al die aandacht echt een boost heeft gegeven aan de school”, aldus de Zwollenaar, die persoonlijk een jaar kende met ups en downs. “Dat had te maken met wat kleine blessures en sterke concurrentie op mijn positie.”

Het team van Kevin Schutte wilde zich dolgraag plaatsen voor het NCAA-toernooi, maar daarin slaagde Hofstra niet. “Wij werden wel voor het eerst in lange tijd kampioen van de reguliere competitie, maar helaas verloren wij in de finale van het CAA-toernooi van een school uit Boston. Daarmee spatte onze droom op het NCAA-toernooi uiteen. Desondanks was het een leerzaam en plezierig seizoen voor mij”, zegt Schutte, die geniet van het leven in New York. “Mijn school zit op een toplocatie, wat het leven in de USA erg mooi maakt. Binnen een uur sta ik op Times-Square en vanuit mijn kamer kan ik de skyline zien van New York City. Eenmaal in de stad valt er zoveel te beleven dat ik mij nooit verveel.”

De Zwolse center vervolgt: “Voor nu ziet het er naar uit dat ik mijn studie ga afmaken en hier blijf basketballen voor de komende drie jaar. Na mijn studie wil ik graag als professioneel basketballer verder. Het liefste in Europa, want dan ben ik ook iets dichter bij huis, vrienden en familie. Nu heb ik er af en toe moeite mee dat ik niet al deze fijne mensen om mij heen heb”, vertelt Schutte, die alweer uitkijkt naar het nieuwe seizoen. “Ik kan niet wachten om nog sterker te worden en mijzelf te ontwikkelen tot een betere basketballer op alle vlaken. Dat is nog steeds het leuke aan basketbal. Je kan altijd beter worden. Dat is één van de grote motivaties in deze sport. Ik weet zeker dat Hofstra mij al die kansen gaat geven, al moet ik ze zelf natuurlijk wel met beide handen grijpen.”

Basketbal, Landstede Basketbal, Basketball Academy Zwolle, Jaouad Darib, Kevin Schutte, Donovan van Wijngaarden

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws