Wilskrachtig Landstede Basketbal klopt Donar

| 21-10-2018

In een bloedstollende wedstrijd bezorgt Landstede Basketbal regerend landskampioen Donar Groningen de eerste seizoensnederlaag. De Zwollenaren zegevieren zondag in een goed gevuld Landstede Sportcentrum met 88-81, na een 57-70 achterstand na drie kwarten. Daarmee is Landstede Basketbal ongedeeld koploper in de Dutch Basketball League.

© André Rump
© André Rump

Donar-coach Erik Braal is de eerste om te erkennen dat de Zwolse overwinning een terechte is. “In het vierde kwart kregen we een lesje ‘toughness’. Zo moet je ons aanpakken. Als je ons het spelen onmogelijk maakt en de grenzen opzoekt van wat het arbitrale trio tolereert, dan win je. We spelen gefrustreerd in het vierde kwart en we zijn dan nog geen team.” Landstede-coach Herman van den Belt balt na afloop de vuisten en kijkt gelukzalig naar een kolkende zaal. “We spelen in het slotkwart met het hart en niet met het hoofd. We hebben gevochten en gewonnen.” Aanvoerder Nigel van Oostrum vult aan: “We trainen op mentale weerbaarheid. In kwart drie starten we slecht, maar dit is mooi, heel mooi.”

Voor een kleine duizend toeschouwers ontspint zich een wedstrijd op een hoog niveau. Beide ploegen willen aantonen tot de top van het Nederlandse basketbal te behoren en laten aanvallend prachtige staaltjes zien. Aan Zwolse zijde heeft Sherron Dorsey-Walker het vizier meer dan op scherp staan. Als eerste pakt hij zijn eigen aanvalsrebound voor de eerste Zwolse score en daarnaast produceert hij drie driepunters in het openingskwart. Sean Cunningham opent voortvarend, maar zakt later weg. Drago Pasalic is sterk onder de borden, maar international Shane Hammink heeft de fraaiste score van het puntrijke openingskwart. Achteloos snelt hij langs Dorsey-Walker en dunkt over Franko House een Groninger voorsprong op de borden. Het is 28-29.

Na amper dertig seconden in kwart twee loopt Franko House al tegen zijn derde persoonlijke fout aan. House moet naar de kant en The Hammers zijn zoekende. Tien punten van Shane Hammink en een puntgaaf drietje van de net gestarte Grant Sitton geven Donar een 32-41 voorsprong. De Amerikaan Noah Dahlman en de wederom sterke Canadees Kaza Kajami-Keane verkleinen de achterstand tot een overzichtelijke 45-49 ruststand.

© André Rump
© André Rump

In kwart drie lukt het de Zwollenaren ruim vijf minuten niet te scoren. Donar ruikt zijn kans en pakt deze met twee handen. Er volgt een 0-11 run met onder meer een plaatje van een score van Jason Dourisseau. Landstede Basketbal herpakt zich als Kevin Bleeker dunkt, een steal pakt en vervolgens Kajami-Keane laat scoren. Het publiek veert op, maar de Groningers antwoorden na een loepzuivere driepunter van Dourisseau ook met een run van zeven punten. Als Thomas Koenis dan nog even door dunkt, lijken de Zwollenaren verslagen. Het is 57-70.

Landstede Basketbal blaast op pure wilskracht in het slotkwart de Groningers met 31-11 de zaal uit. Het begint met een driepunter van Mike Schilder en eindigt met een lading foutloze vrijeworpen van Dorsey-Walker en Dahlman. Tussendoor poogt Erik Braal zijn manschappen tot bedaren te krijgen, maar wacht hij erg lang met het nemen van een time-out om het ontketende Zwolse collectief te remmen. Op pure kracht pakt Kevin Bleeker een aanvallende rebound en legt binnen. Franko House mist zijn schot, maar pakt een aanvalsrebound en scoort alsnog. Noah Dahlman gebruikt zijn lijf en legt binnen. Het is 68-75.

Pas bij 75-77, na een vrije score van Nigel van Oostrum over de baseline, volgt een time-out, maar het is te laat. De Zwolse machine dendert voort. Kajami-Keane maakt gelijk en na een superaanval zet Dahlman Landstede Basketbal op voorsprong. Diezelfde Dahlman grist Koenis een rebound uit de handen en zorgt ervoor dat de thuisploeg aan de leiding blijft. Het Groninger schot valt niet en een getergd Landstede Basketbal speelt de wedstrijd professioneel uit.

© André Rump
© André Rump

Punten:
Sherron Dorsey-Walker 19; Noah Dahlman en Kaja Kajami-Keane 18; Mike Schilder 10; Franko House 9; Kevin Bleeker 8; Nigel van Oostrum 4; Ralf de Pagter 2

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Basketbal, Landstede Sportcentrum

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws