Sensationele winst Landstede Basketbal

| 09-03-2019

In een kolkende Vijf Meihal in Leiden wint Landstede Basketbal zaterdagavond in een wedstrijd tot het uiterste met 79-82. Het Zwolse publiek is de grote winnaar en de ploeg van coach Herman van den Belt deelt een tik uit door dit seizoen voor de tweede maal in Leiden te winnen.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

Vanaf het begin is er emotie. Voor elke bal wordt keihard geknokt en de bal schiet regelmatig van de ring. Het is Sherron Dorsey-Walker die scorend doorgaat waar hij donderdag eindigde tegen New Heroes. Aan Leidse zijde zijn vanouds Darius Thomson en Maurice Watson Jr. scorend daar, aangevuld door Worthy de Jong. Olaf Schaftenaar pakt twee driepunters, maar ook de Leidenaren vinden het afstandskanon. Clayton Vette, Darius Thompson en Sergio de Randamie schieten driepunters. Na een enerverend openingskwart is het 21-19.

In het tweede kwart is daar ineens Kayel Locke. De Amerikaan moet Franko House bij Landstede Basketbal doen vergeten en hij is agressief, brutaal en aanvallend aanwezig. Hij opent met twee scores en geeft ook nog een assist op een hele goede Kevin Bleeker. De Zwolse run wordt onderbroken vanaf de Leidse bank met een goede inbreng van Sergio de Randamie en Marijn Ververs. Mohamed Kherrazi is nog geblesseerd, zodat de Leidse kern klein is. Onder de borden zijn ze echter wel aanwezig, getuige de dertien extra rebounds die de ploeg bij elkaar pakt.

Langzaam lopen de Sleutelingen uit naar een maximale voorsprong van zeven punten als Clayton Vette een buzzerbeatende driepunter binnenschiet voor 40-33. De Zwollenaren knokken zich terug. Nigel van Oostrum springt in het publiek om een bal levend te houden die vervolgens door Kayel Locke wordt afgedunkt. Als na een snelle inname van Kaza Kajami-Keane Kevin Bleeker met reuzenstappen 44-41 aantekent, is het rust.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

De Zwollenaren komen tot de tanden toe gewapend de kleedkamer uit en krijgen de uitzinnige blauwe brigade stil. Allereerst schiet Nigel van Oostrum een driepunter binnen, waarna via hoekjes van Ralf de Pagter en een driepunter van Kaza Kajami-Keane Leiden-coach Rolf Franke na een 2-10 run in een time-out vlucht. Weliswaar drukt Maurice Watson Jr. direct uit de pauze af voor 48-51, maar de Zwolse scores zijn fraai: een alley-oop van Noah Dahlman en een prachtige drive en steal van Sherron Dorsey-Walker zorgen voor de grootste Zwolse voorsprong: 48-57.

De temperatuur in de zaal bereikt het kookpunt als Zorg en Zekerheid Leiden zich terug knokt naar een voorsprong van 61-59. De messen zijn geslepen, wat zichtbaar is door een stevige ingreep van Dorsey-Walker op Darius Thompson die op de break lekker wil dunken. Dat gaat niet door. Daarna legt Sherron Dorsey-Walker nog tweemaal binnen, zodat het slotkwart aanbreekt met een 61-63 tussenstand.

Het is beide ploegen niet aan te zien dat ze intensieve midweekse wedstrijden tegen sterke tegenstanders hebben afgewerkt. De intensiteit neemt nog een streepje toe. Het is langdurig stuivertje wisselen. Als Watson en Thompson met een alley-oop op de break de Leidse zaal op haar grondvesten doen schudden, neemt Landstede-coach Herman van den Belt snel een time-out om de zaal af te koelen. De time-out heeft een wondereffect, want er volgt onder leiding van Kevin Bleeker een 2-11 run. Nog even komt ZZ Leiden via een driepunter van Maurice Watson en vrijeworpen van Sergio de Randamie terug, maar een hernieuwde driepunter van Nigel van Oostrum brengt rust in de zaal. De slotfase is hectisch met balverlies over en weer, maar The Hammers trekken aan het langste eind.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

Punten:
Kaza Kajami-Keane 16 (16 rebounds); Sherron Dorsey-Walker 14; Olaf Schaftenaar 12; Kevin Bleeker en Kayel Locke 10; Noah Dahlman 8; Ralf de Pagter en Nigel van Oostrum 6

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Basketbal

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws