Pijnlijk verlies Landstede in Den Helder

| 09-12-2017

Landstede Basketbal is er zaterdagavond niet in geslaagd een overwinning te boeken in Den Helder. Tegen het nog puntloze Den Helder Suns vecht de ploeg van coach Herman van den Belt vooral tegen zichzelf. De Zwollenaren missen momenteel het zelfvertrouwen waardoor de nummer laatst te sterk is voor Landstede Basketbal: 76-73.

© Ivonne de Bruin

Beide ploegen missen de nodige spelers. De Helderse bank speelt in Weert, terwijl Tjoe de Paula met griep op bed ligt. Aan Zwolse zijde nemen Mike Schilder, Franko House en Olaf Schaftenaar in trainingspak plaats aan de zijkant, terwijl Noah Dahlman niet topfit is. Dat betekent dat er slechts acht tegen negen mensen op het wedstrijdsheet voorkomen. Vooraf wordt gesproken over het spelen van een beter vierde kwart, maar de problematiek lijkt dieper te liggen. De tegenstanders pakken meer rebounds en het aantal keren balverlies is gewoon te hoog. “Een break kun je niet verdedigen”, meldt Landstede-coach Herman van den Belt al vooraf. Zo is een knallende dunk van Alex Laurent in de tegenaanval, na een magere pass, een overtuigend en tevens pijnlijk bewijs.

Dat het een moeizame wedstrijd wordt, is vanaf het begin duidelijk. De eerste vier aanvallen leiden tot wederzijdse turn overs, waarna beide ploegen weliswaar een schot produceren, maar niet treffen. Na twee minuten drivet Nigel van Oostrum de nul van het bord. Via zes punten van Noah Dahlman staat het na vijf minuten 4-10. De Helderse scores komen met name van onder de basket. Quinterian McConico speelt zijn beste wedstrijd van het seizoen en buit de zwakte in de Zwolse lengtebreedte goed uit. Als Sherron Dorsey-Walker slecht landt en op de grond achterblijft, buiten de Suns het numerieke overwicht goed uit en komen via Niels van Veen voor het eerst op voorsprong: 13-12. Een driepunter van Lenno Witteveen geeft The Hammers de kwartwinst: 13-15.

© Ivonne de Bruin

Het tweede kwart wordt het beslissende. Boyd van der Vuurst de Vries ragt een driepunter binnen en McConico voelt zich als in vis in het Zwolse bucket-water. Herman van den Belt vlucht in een time-out, maar de Heldenaren ruiken bloed. Weer zes punten op rij voor de Amerikaan en een driepunter van Lavonte Dority zetten de Zwollenaren op een gevoelige achterstand: 32-24. Spaarzaam spartelt het hardwerkende, maar ongelukkig spelende Zwolse team tegen, maar halverwege staat het wel 36-26.

Gedreven komt Landstede Basketbal uit de kleedkamer. Nigel van Oostrum scoort met een drive na amper drie seconden en Jordan Gregory scoort eindelijk een driepunter. Dan valt het weer stil en weg. Alex Laurent mag direct scoren na een bal-inname en de Suns hebben het geluk aan hun kont hangen. Als er intensief en goed verdedigd wordt, schiet Lavonte Dority tot tweemaal toe een onmogelijke buzzerbeater. Het geloof groeit in het Noord-Hollandse en daalt in Overijssel onder het nulpunt. Bij 52-37 is het dieptepunt bereikt. Dan krijgt Sherron Dorsey-Walker de geest: twee driepunters en vier vrijeworpen betekenen tien achtereenvolgende Zwolse punten voor hem en met een driepunter doet Jordan Gregory ook een duit in het zakje. Met een 60-52 achterstand is er nog hoop.

© Ivonne de Bruin

Via een driepunter van Jordan Gregory en een score op de break plus bonus van Noah Dahlman wordt de achterstand gereduceerd tot vier punten: 67-63. De Luxemburgse international Alex Laurent lijkt de beslissing te forceren via een haarzuivere twee- en driepunter. Het is met drie minuten speeltijd 74-63. Lenno Witteveen en Jordan Gregory schieten bommetjes, de verdediging staat scherp en vanaf de vrijeworplijn laat Den Helder Suns punten liggen. Met nog zes seconden speeltijd heeft Landstede Basketbal de mogelijkheid een verlenging uit het vuur te slepen. Nigel van Oostrum kan geen driepuntschutter bereiken en center Noah Dahlman is niet de man voor het laatste schot. Hij mist en een pijnlijke nederlaag is het gevolg.

Punten:
Jordan Gregory 22; Noah Dahlman 20; Sherron Dorsey-Walker 10; Lenno Witteveen 9; Nigel van Oostrum 8; Ralf de Pagter 4.

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Basketbal

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws