Onnodige nederlaag Landstede Basketbal

| 30-11-2017

Landstede Basketbal heeft zich donderdagavond laten verrassen op bezoek bij Forward Lease Rotterdam. In het slotkwart verliezen The Hammers de controle over de wedstrijd en geven een voorsprong van maar liefst zestien punten prijs. De ontketende Rotterdammers scoren 37 punten in de laatste tien minuten en winnen met 92-89.

© Ivonne de Bruin

Armand Salomon, coach van Rotterdam, staat na de wedstrijd te stralen voor de camera. Hij betoogt dat zijn ploeg een topteam heeft verslagen en is uitermate verguld met de wijze waarop. De Zwolse formatie van coach Herman van den Belt heeft achttien turn overs en krijgt zestien steals tegen. Waar het vorige seizoen de solide verdediging zorgde voor menig overwinning, is er nu ruimte voor verbetering. De soms wonderschone aanvallen leveren zo niet het gewenste resultaat op.

Landstede Basketbal opent sterk in de koude, grote hal. Binnen een paar minuten staat het 0-8 met onder meer een driepunter van Franko House, die verder een ongelukkige wedstrijd speelt. House krijgt lichte fouten tegen zich gefloten en raakt uit zijn concentratie. Dat geldt ook voor Nigel van Oostrum, die verantwoordelijk is voor vele turn overs. De Rotterdammers komen langszij uit Zwols balverlies. Herman van den Belt staat voor het eerst te stampvoeten aan de zijkant. Twee driepunters van Jordan Gregory zorgen voor een kleine 15-18 voorsprong na tien minuten.

© Ivonne de Bruin

Ook in het tweede kwart behouden de Zwollenaren de controle over de wedstrijd. Rotterdam komt soms naderbij via een uitstekende Chris Commons, maar nooit langszij. Ralf de Pagter draait zich fraai vrij, pakt een interceptie en scoort zelf op de break. Als Trevor Setty driemaal achtereen mist en Olaf Schaftenaar zijn specialiteit toont, gevolgd door Jordan Gregory, staat het 30-40. De laatste minuut knoeien de Zwollenaren erop los. Na hernieuwd balverlies, schiet Michael Kok in de buzzer een onmogelijke driepunter vanaf de middenlijn voor 37-40.

Onder aanvoering van de ongrijpbare Ordane Kanda opent Forward Lease Rotterdam na rust goed. Bij 44-43 hebben de Rotterdammers zelfs voor het eerst een voorsprong. Een driepunter plus verzilverde bonus van Jordan Gregory is de opmaat voor een 0-11 run. Olaf Schaftenaar laat vrijeworpen liggen, maar twee- en driepunters vliegen binnen. Noah Dahlman buffelt zijn puntjes weer bijeen. Kane houdt de klok niet geheel in de gaten. Razendsnel scoort hij, maar hij geeft de Zwolse aanval nog vijf seconden waarin Jordan Gregory met een driepunter een geruststellende 55-69 voorsprong op het bord schiet.

© Ivonne de Bruin

In het slotkwart volgt het wonder van Rotterdam. Ralf de Pagter schiet met een driepunter de grootste voorsprong 56-72 op het bord. Dan begint De Rotterdamse machine te draaien. Binnen een minuut vallen drie driepunters binnen. Kane gooit er nog een extra versnelling uit en wordt een ware plaag voor de Zwolse ploeg, die radeloos toekijkt hoe de ruime voorsprong verdwijnt als sneeuw voor de zon. Met hangen en wurgen blijft een 8-punts voorsprong in stand tot 72-80. Setty, Theeuwkens, Commons en vooral Kane zijn steeds te snel en te fel voor de Zwolse gatenkaas-verdediging. Een driepunter van Kane zorgt voor 87-84. Als Setty een vrijeworp mist, heeft Jordan Gregory de kans met een driepunter de stand gelijk te trekken. De bal rolt ternauwernood van de ring en de eerste echte verrassing in de vaderlandse competitie is een feit.

Punten:
Noah Dahlman 21; Jordan Gregory 20; Ralf de Pagter en Olaf Schaftenaar 13; Sherron` Dorsey-Walker 10; Franko House 7; Nigel van Oostrum 5

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Basketbal

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws