Landstede wint duel met twee gezichten

| 05-11-2017

Landstede Basketbal heeft zondagmiddag ook haar vierde thuiswedstrijd van het seizoen winnend afgesloten. In het Landstede Sportcentrum zegeviert de ploeg van coach Herman van den Belt de wedstrijd tegen Apollo Amsterdam ogenschijnlijk gemakkelijk. Na veertig speelminuten staat er 97-72 op de borden, maar halverwege is het gewoon nog gelijk.

© André Rump
© André Rump

Via 16-21, 45-45, 69-61 komt de eindstand van 97-72 op de borden. Het Amsterdamse Apollo houdt lang stand tegen het kwalitatief betere en bredere Landstede Basketbal, maar moet uiteindelijk diep buigen. “Voor de rust hadden we het verdedigend niet op orde. We krijgen maar liefst 45 punten tegen. Dat is lang geleden. Na de rust maken we veel meer stops. Voor de rust schiet Apollo 14 op 29, na de rust 11 op 35. Dat zijn andere getallen”, analyseert Zwolle-coach Van den Belt. Patrick Faijdherbe knikt driftig. “De eerste helft zitten we redelijk in de game. In de tweede helft gooit Zwolle het gas erop. Bij ons was de pijp een beetje leeg. Verder heb ik wel honderd keer gezegd: laat Olaf Schaftenaar niet vrij staan.” Dat deden de Amsterdammers toch en Schaftenaar schiet in drie aanvallen drie puntgave driepunters binnen.

Apollo start gretig in Zwolle en The Hammers ontberen scherpte. De eerste drie aanvallen mislukken en dan realiseert Nigel van Oostrum met een driepunter de eerste Zwolse score. De Amsterdammers beginnen beter. Met veel pick and rolls creëren ze schotruimte en treffen. Landstede Basketbal ploetert in de aanval, lijdt veel onnodig balverlies en ziet geen kans - tegen de afwisselende man-to-man-verdediging en zone - goede schoten van nabij te krijgen. Waar Apollo negenmaal vanaf de vrijeworplijn mag aanleggen, is het alleen Jordan Gregory die een bonusvrijeworp verzilvert na een geslaagde driepuntpoging. Waar Berend Weijs Noah Dahlman blokt in de hoofdstedelijke verdediging, misleidt hij dezelfde Dahlman in de daaropvolgende aanval en dunkt stevig binnen voor 5-12.

© André Rump
© André Rump

Noah Dahlman speelt voor het eerst weer mee. Met een speciaal aangemeten masker kan hij de strijd weer aan gaan. Geroutineerd als hij is, verwerkt hij de Weijs’ actie en scoort simpel en slim. Als Lenno Witteveen en Jordan Gregory driepunters produceren komt de Zwolse ploeg beetje voor beetje in de wedstrijd. Toch staat er 16-21 op het scorebord.

In het tweede kwart is het ‘man of the match’ Sherron Dorsey-Walker die zijn team bij de hand neemt. Vrijeworpen en een drive met bonus brengen de Zwollenaren naderbij. Dan volgt een periode van driepunters knallen. Olaf Schaftenaar zorgt voor de eerste Zwolse voorsprong, maar ook Max van Schaik en Michael Mandaly laten zich niet onbetuigd. Fraaie scores wisselen elkaar af. De excellente Dimeo van der Horst schiet met scherp van afstand en glijdt door de Zwolse defensie. Nigel van Oostrum heeft ook een mooie drive in huis, maar de mooiste van zijn negen assists is er één op Noah Dahlman wanneer hij de bal achter zijn rug hard passt op de instormende Dahlman die van nabij afwerkt. Na een soortgelijke actie zorgt Dahlman in de slotseconden voor de 45-45 ruststand.

Na de pauze moeten de spelers even zoeken naar het netje. Na dik twee minuten valt er eindelijk een vrijeworp binnen. Op 52-52 schiet Max van Schaik de Amsterdammers met een driepunter voor het laatst op voorsprong. Via zes punten van Sherron Dorsey-Walker, een prachtige assist van Dorsey-Walker op Franko House gevolgd door een driepunter van dezelfde House lopen de Zwollenaren langzaam weg van Apollo Amsterdam. Jordan Gregory schiet ook nog even van heel ver feilloos binnen en het staat 69-61.

© André Rump
© André Rump

De Zwolse machine dendert voort. Van 66-61 wordt het 79-61, alvorens Berend Weijs met een driepunter de 13-0 run stopt. De Amsterdamse pijp is leeg. De jongeren komen van de bank. Genieten is het van het jonge Amsterdamse talent Tristan Enaruna, maar The Hammers verdedigen fel en schieten met scherp. Het Zwolse tempo is niet te volgen voor de Amsterdammers. Ze zijn stuk gespeeld en aanvaarden de nederlaag. Uit als een nachtkaars gaat de wedstrijd allerminst. Berend Weijs heeft nog maar weer eens een prachtig ‘killing block’ in huis, maar Freek Vos komt zo hoog van zo ver dat hij zich winnaar mag noemen van ‘het block shot van de week’. Mohamed Kherrazi zal moeten erkennen dat zijn actie tegen Sherron Dorsey-Walker vorige week goed was, maar dat Vos vandaag een nog betere actie in huis had.

Punten:
Olaf Schaftenaar en Noah Dahlman 19; Sherron Dorsey-Walker 16; Franko House 15; Jordan Gregory 12; Nigel van Oostrum 7; Ralf de Pagter 4; Lenno Witteveen 3; Freek Vos 2.

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Basketbal, Landstede Sportcentrum, Herman van den Belt

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws