Landstede Basketbal wint spektakelstuk

| 07-01-2018

Voor Landstede Basketbal is het jaar 2018 goed begonnen. In een ware topwedstrijd behoudt de formatie van coach Herman van den Belt zondagmiddag haar ongeslagen thuisstatus. Opponent Zorg en Zekerheid Leiden verliest hierdoor de koppositie aan Donar. De Zwollenaren winnen verdiend en op teamkracht met 69-65.

© André Rump
© André Rump

De Zwollenaren hebben voor de Kerst een moeilijke periode achter de rug met enkele uitnederlagen. In het Theater van de Sport is de formatie dit seizoen voor het eerst compleet en lijkt het de wilskracht hervonden te hebben. “Mike Schilder brengt gif in het team”, stelt een trotse Herman van den Belt. De kleine Bosschenaar tiert en sleurt zijn team naar de overwinning. “De inbreng van Jordan Gregory en Ralf de Pagter zette de toon in het beslissende derde kwart. Complimenten voor het team.” Aan de andere kant van de tafel is Leiden-coach Paul Vervaeck wat gematigder: “We hebben ons spel niet kunnen spelen. Vandaag hebben we slechts zes assists, terwijl we koploper in de competitie zijn. Dat komt ook door de Zwolse scouting. Nu pakken we wel vijftien aanvallende rebounds, maar als je afwerkt tegen 33 procent...”

Leiden is dominant in het eerste kwart, maar ziet dat niet vertaald in de score. Carrington Love opent de score en ex-Zwollenaar Clayton Vette voegt daar twee vrijeworpen aan toe. Via driepunters, die Landstede Basketbal veel beter afwerkt dan Leiden, haakt de thuisploeg aan. Olaf Schaftenaar verkleint de eerste achterstand. Sherron Dorsey-Walker schiet van ver 8-9 binnen, maar de Leidenaren spelen sneller en zijn secuurder. The Hammers grossieren in turn overs en gedwongen schoten. Uiteindelijk staat de teller op negentienmaal balverlies. Via opnieuw Vette wordt het 10-18. Carrington Love, die de gehele wedstrijd speelt, ontfutselt Mike Schilder de bal en scoort. De Zwollenaren knokken en via driepunters van Ralf de Pagter en man of the match Jordan Gregory staat het gewoon gelijk: 20-20. Met zijn enige score is het Nigel van Oostrum die in de slotseconde de eerste Zwolse voorsprong op de borden schiet: 22-21.

© André Rump
© André Rump

De Leidse formatie, die met een kleine rotatie speelt, drukt door in het tweede kwart. Jordan Gregory schiet van ver nog maar eens raak en laat Jessey Voorn voorbijvliegen om een ‘eenvoudige’ tweepunter aan zijn totaal toe te voegen. Maar ZZ Leiden is net wat wedstrijdscherper. Na een assist achter de rug van Nigel van Oostrum op Noah Dahlman vallen de Zwollenaren helemaal stil. Twee driepunters van Carrington Love en enkele slangenbewegingen van Worthy de Jong dragen bij aan een 0-11 run. Bij 31-39 is het eindelijk Franko House die doordrukt. Bij 34-41 is het tijd voor bezinning.

Met strakke koppies komen de Zwollenaren veel eerder uit de kleedkamer dan de Sleutelingen. Wat er in de kleedkamer is gebeurd, blijft daar, maar effect heeft het zeker. Er staat een geheel ander team. Worthy de Jong zorgt met een driepunter voor de maximale Leidse voorsprong van 34-44, maar dan is het klaar. De kwartstand van 19-5 is een meer dan overtuigend bewijs. De verdediging is ineens veel intenser. Het is Landstede Basketbal voor, tijdens en na. Jordan Gregory is bloedfanatiek en haarzuiver. Sherron Dorsey-Walker bewaart zijn scores voor na de rust. Noah Dahlman moet weliswaar een prachtig block shot van Worthy de Jong accepteren, maar hij drivet, pakt een aanvallende rebound plus score en inspireert. Met een hernieuwde driepunter en een razendsnelle score op de break toont Dorsey-Walker aan dat The Hammers terug zijn. Met nog tien minuten is het 53-46.

© André Rump
© André Rump

Franko House en Jessey Voorn wisselen driepunters uit. House en Gregory zorgen vervolgens voor de maximale 60-49 voorsprong. Basketbal blijft echter een sport van runs. Leiden knokt zich onder aanvoering van snelheidsduivels Love en De Jong terug. Als De Jong op de break dunkt, is het tijd voor een Zwolse time-out bij 60-56. Er staan nog dik drie minuten op de klok. Het surplus aan aanvallende Leidse rebounds - vier in een enkele aanval - leidt tot een echt puntje-puntje-einde. Bij 66-65 is het wederom Landstede-coach Herman van den Belt die zijn mannen naar de kant roept.

Na de onderbreking begaat Mike Schilder een fout op Clayton Vette, die de Leidenaren weer op voorsprong kan zetten. Vanaf de vrijeworplijn faalt hij tweemaal. Jordan Gregory schiet na een fout wel tweemaal raak. Het is 68-65. De achilleshiel van Worthy de Jong helpt de Zwollenaren aan de overwinning. Hij wil graag zijn team aan de winst helpen en forceert dan net te veel. Zijn drive mist souplesse, zijn driepunter richting. Vanaf de vrijeworplijn schiet Olaf Schaftenaar 69-65 op het bord en daarmee is het pleit beslecht. De jarige Freek Vos haalt opgelucht adem: “Dit is een extra cadeau. Deze winst is mooi. Nu op naar Apollo.”

© André Rump

Punten:
Sherron Dorsey-Walker 18; Jordan Gregory 17; Noah Dahlman 12; Franko House 10; Ralf de Pagter 6; Olaf Schaftenaar 4; Nigel van Oostrum 2.

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Basketbal, Landstede Sportcentrum, Herman van den Belt

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws