Landstede Basketbal wint ook in Groningen

| 06-12-2018

Landstede Basketbal verslaat in MartiniPlaza het thuis onverslaanbaar geachte Donar Groningen. In een bloedstollende wedstrijd zegevieren de Zwollenaren donderdagavond meer dan terecht met 84-90. Daarmee verstevigt de ploeg van coach Herman van den Belt haar koppositie en is nu twaalf duels op rij ongeslagen.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

De terugkeer van Lance Jeter legt Donar geen windeieren. Jeter meldt vooraf dat hij zenuwachtig is, maar daar blijkt weinig van. Nadat Franko House Landstede Basketbal op voorsprong brengt, is het ‘Jeter-time’. Na een driepunter, een drive en een assist op Jason Dourisseau is het 10-3. Dourisseau pakt veel driepunters en is duidelijk hersteld van zijn ziekte. Aan de kant van de Zwolse formatie moet Canadees international Kaza Kajami-Keane, na een lange vliegtocht vanuit Zuid-Amerika, nog even wennen. Toch komen The Hammers onder leiding van een ijzersterke Franko House terug.

Waar Donar gebruik maakt van een zuiver afstandsschot, heersen de Zwollenaren inside waar ze met hun snelle teamspel veel gemakkelijke scores verwezenlijken. Sherron Dorsey-Walker neemt het scorestokje over en maakt de enige Zwolse driepunter in de eerste helft, naast een prachtige reverse drive. Dan is de Amerikaan te overmoedig en neemt te vroeg het laatste afstandsschot. Teddy Gipson straft dit foutje met een haarzuivere driepunter af voor de 24-21 kwartstand.

In kwart twee dreigt Donar na een score van Shane Hammink weg te lopen (29-23), maar na een stevig block shot van Kevin Bleeker op Sean Cunningham vechten de Zwollenaren zich weer terug. Kaza Kajami-Keane vindt het netje en een één-tweetje met de uitblinkende Noah Dahlman split de Groninger defensie. De Zwolse verdediging probeert het gevaar Jeter te beteugelen met een dubbele verdediging op hem, waardoor een vrije man ontstaat. Het Groninger schot begint steeds minder te vallen. Doordat de Zwollenaren tweemaal balverlies leiden door terugspelen op eigen helft, ontwaakt de dondergod Donar. Thomas Koenis en Lance Jeter zorgen voor de 43-38 ruststand.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

De Zwollenaren komen slecht uit de verafgelegen kleedkamer. Na een frommelscore van Franko House jast Jason Dourisseau een driepunter door de ring, gevolgd door een eenvoudige score onder de basket. Als Jeter als een tank door de defensie snijdt, is het 50-40. Een time-out halverwege doet het tij keren. De tien-punten-voorsprong verdwijnt en het Groninger publiek verstomt. Als Sherron Dorsey-Walker na een aanval met twee aanvallende rebounds met een driepunter de stand gelijktrekt, springt de Zwolse bank met gebalde vuisten op. Een buzzerbeatende driepunter van Kevin Bleeker is zelfs goed voor de 63-64 kwartstand.

De stemming groeit naar een kookpunt. Beide ploegen vechten voor de overwinning, waar het arbitrale trio alle ruimte voor geeft. The Hammers houden het initiatief en blijven miniem aan de leiding. Even kookt de pan over als Lance Jeter Mike Schilder bij de keel grijpt en een technische fout incasseert. Landstede Basketbal blijft rustig en is koel vanaf de vrijeworplijn. Het vertrouwen groeit en is merkbaar als zelfs Noah Dahlman van buiten de bucket schoten ziet binnenvallen. Met een drietal vrijeworpen zorgt Lance Jeter voor 80-80. Dan mist de Donar-aanval punch en profiteren de Zwollenaren. Een vrijeworp van Kevin Bleeker, een hernieuwd schot van Noah Dahlman en twee vrijeworpen van Kaza Kajami-Keane geven vijf punten respijt.

In de laatste minuut probeert Donar met afstandsschoten het verschil te overbruggen, maar scoort het slechts via drives van Gipson en Hammink. Snelle fouten zetten de Zwollenaren op de lijn, maar Sherron Dorsey-Walker, Kaza Kajami-Keane en Franko House blijven rustig. Met een grote lach verdwijnt Landstede Basketbal uit een terneergeslagen MartiniPlaza waar 3.470 Groningers het hoofd buigen en een kleine groep Zwollenaren juicht.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

Punten:
Sherron Dorsey-Walker 22; Noah Dahlman 21; Kaza Kajami-Keane 19; Franko House 15; Kevin Bleeker 6; Mike Schilder 4; Ralf de Pagter 3

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Basketbal

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws