Landstede Basketbal wint gevecht in Leiden

| 10-11-2018

In een intense wedstrijd van begin tot eind wint Landstede Basketbal zaterdagavond in Leiden. De Zwolse formatie van coach Herman van den Belt dient Zorg en Zekerheid Leiden met 82-87 haar eerste nederlaag toe. De Zwollenaren behalen hun achtste overwinning op rij.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

In een broeierige hal ontspint zich een weergaloze wedstrijd. Het scoringspercentage is hoog, de intensiteit is nog hoger. Ondanks het feit dat ZZ Leiden nog een inspannende Europese campagne volgt, geeft de kwantitatief smalle Leidse selectie alles. De Zwollenaren weerstaan het felle publiek en de kwikzilverachtige floorleader Maurice Watson Jr.

De eerste vijf schoten willen niet vallen en ZZ Leiden profiteert met een 6-0 start. Landstede Basketbal komt langzaam terug, maar driepunters van Darius Thompson en Worthy de Jong zorgen voor 16-10. Een snoeiende dunk van Kevin Bleeker leidt een Zwolse tsunami in. Sherron Dorsey-Walker schiet het eerste raketje en Nigel van Oostrum is helemaal los. Drie driepunters op rij zorgen voor een 24-24 tussenstand.

De toch al smalle Leidse selectie krijgt een nieuwe klap te verduren als mastodont Kenneth Simms een spier lijkt te verrekken. Hij hinkelt naar de kant. De wedstrijd is in volledig evenwicht. Kevin Bleeker dunkt over Mohamed Kherrazi heen, terwijl Worthy de Jong over de Zwolse mannen heenvliegt en een aanvallende rebound bekroont met een score. Het is genieten in Leiden van twee topploegen. Na een steal van Sherron Dorsey-Walker staat het 35-38. Dan staat krijger Kherrazi op en zes punten op rij noodzaken Herman van den Belt tot het nemen van een time-out. Driepunters van De Jong en Clayton Vette zorgen voor een kleine 46-45 Leidse voorsprong bij rust.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

Landstede Basketbal komt niet goed uit de kleedkamer. Er volgen de nodige turn overs en Leiden ruikt haar kans. Snelheidsduivel Maurice Watson Jr. geeft assists, scoort zelf en na een onwaarschijnlijke drive daagt hij met een uitdagend lachend gezicht de Zwolse supporters uit. Wie het laatst lacht, lacht het best. De Zwollenaren richten zich op: Sherron Dorsey-Walker en Kaza Kajami-Keane schieten akelig zuiver van ver raak. Kajami-Keane zet met een and-1 de ploegen bij 57-57 weer naast elkaar. De Leidse ploeg is even de draad kwijt en The Hammers slaan toe. Noah Dahlman gebruikt zijn slimheid, Nigel van Oostrum heeft zijn avond, Sherron Dorsey-Walker is razendsnel en na een weergaloze aanval rondt Franko House af voor 59-67.

Met 61-68 breekt het slotkwart aan. De scores zijn even spaarzaam, maar dan gaan echt alle remmen los. Thompson opent met een driepunter, die de Blauwe Brigade met woest gebrul begroet. Dan treedt de grote periode van stilte in als Landstede Basketbal een geweldige run heeft. Van 67-71 wordt het 70-82 en lijkt met nog vier minuten te spelen de wedstrijd gespeeld. ZZ Leiden heeft dit seizoen echter een ploeg met een leeuwenhart en geweldige runs. De Zwollenaren raken in paniek, spelen slordige aanvallen en de voorsprong verdwijnt geheel als Worthy de Jong voor 82-82 zorgt.

Er zijn nog twee minuten te spelen. Dan recht Landstede Basketbal de rug en vanaf de vrijeworplijn sluipt het team weg. Noah Dahlman tweemaal en Ralf de Pagter eenmaal zorgen voor 82-85. Met nog zeventien secondes hebben de Leidenaren de bal. Waar afgelopen seizoen Carrington Love Landstede Basketbal verloren achterliet, is het nu Kaza Kajami-Keane die de pass van Darius Thompson onderschept en de beslissing brengt. De overige spelers juichen al voordat de Canadees binnen legt, en terecht. Een schitterende wedstrijd komt tot een einde.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

Punten:
Nigel van Oostrum 21; Kaza Kajami-Keane 19; Sherron Dorsey-Walker 13; Noah Dahlman 10; Franko House 9; Kevin Bleeker 8; Ralf de Pagter 7

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Basketbal

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws