Landstede Basketbal verliest in Groningen

| 12-11-2017

Landstede Basketbal heeft zondagmiddag op bezoek bij Donar de tweede nederlaag van het seizoen moeten slikken. Begin oktober kaapte de ploeg van coach Herman van den Belt de supercup nog weg uit het Groningse MartiniPlaza, maar dit keer ging de zege naar de thuisploeg. Met name na rust speelde de Zwolse formatie te timide tegen het uiteindelijk betere Donar: 79-68.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

In de eerste helft blijkt eens te meer dat basketbal een sport is van runs. Met maar liefst 3.800 toeschouwers op de tribunes begint wedstrijd met scores over en weer. Thomas Koenis is sterker en groter dan Noah Dahlman en weet dit met zijn inside-spel goed uit te buiten. Hij schiet over Dahlman heen, maar deze betaalt met betere munt terug. Met twee vrije worpen, een steal en een score op de break zet Dahlman The Hammers op voorsprong. Als vervolgens Sherron Dorsey-Walker twee puntgave driepunters binnenschiet, staat het ineens 10-15. Donar-coach Erik Braal schiet in een time-out en had niet kunnen vermoeden wat dat teweegbrengt. Weliswaar voltooit Dorsey-Walker een 0-8 run, maar daarna is Donar aan zet. Er volgt maar liefst een 20-0 run. Koenis schiet een zeldzame driepunter en publiekslieveling Jason Dourisseau vliegt voorbij tegenstanders alsof ze er niet staan. Een Zwolse time-out heeft geen effect: Evan Bruinsma en Drago Pasalic misleiden Freek Vos. Sean Cunningham schiet haarzuiver van ver binnen en het eerste kwart eindigt in 27-17.

Direct na de hervatting voegt Teddy Gipson daar nog een driepunter aan toe. Het is uiteindelijk Noah Dahlman die met een ware toverbal de run stopt. Pasalic zet 32-19 op het bord. En dan… dan deelt het in het blauwe uit-tenue spelende Landstede Basketbal mokerslag op mokerslag uit. Ralf de Pagter, een zich vrij worstelende Franko House, ineens scoort iedereen. Met twee fraaie assists zorgt Jordan Gregory er voor dat Landstede dankzij een 0-13 run weer naast Donar staat. Gregory en Schaftenaar rammen driepunters door de ring en vlak voor rust staat het 36-38. Dan mogen de Groningers voetballen, wat tot Zwols balverlies lijdt. Leunt Dahlman tegen Dourisseau, wat niet mag. Laat House zich verrassen als Dourisseau de bonusvrijeworp mist. En legt Dourisseau direct met een drive daaruit de 40-38 ruststand vast.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

Na de thee missen de Zwollenaren scherpte. Olaf Schaftenaar onttrekt zich aan de teloorgang. In het programmaboekje staat al aangegeven dat Brandyn Curry weliswaar de driepunters-ranglijst aanvoert tegen een percentage van 52 procent, maar dat een waar kanon zich in Zwolle bevindt. Curry schiet nul op twee, terwijl Schaftenaar vijf op zeven laat noteren. Met zijn tweede driepunter van de wedstrijd zet hij Landstede Basketbal voor het laatst op voorsprong: 42-43. Onder aanvoering van Evan Bruinsma volgt een 9-0 run. De Zwollenaren spelen slordig, wat lijdt tot veel turn overs. Daarnaast is de schotkeuze niet altijd even gelukkig. Nog even komen The Hammers terug: een driepunter van Nigel van Oostrum en een weergaloze buzzerbeater van Schaftenaar houden de Zwollenaren in het spoor. Als Dourisseau ook in de buzzer een driepunter binnen knalt, knakt er wat in de Zwolse hoofden. De foutenlast buit Donar goed uit vanaf de vrijeworplijn. Het is 64-53.

In het slotkwart is het consolideren aan Groninger zijde. Pasalic heeft een mooi block op Sherron Dorsey-Walker en voltooit in aanvallend opzicht zijn verdedigende actie met een cleane score. Schaftenaar jast er nog een paar driepunters in. Na twee snelle persoonlijke fouten van diezelfde Schaftenaar is het over en uit. Donar verzilvert de vrijeworpen Schaftenaar zit knarsetandend met vier persoonlijke fouten aan de kant. De voorsprong loopt zelfs op tot zestien punten, maar met een laatste driepunter is het Dorsey-Walker die de nederlaag verzacht en de eindstand vastlegt op 79-68.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

Punten:
Sherron Dorsey-Walker 17; Olaf Schaftenaar 15; Noah Dahlman 13; Franko House 9; Nigel van Oostrum en Jordan Gregory 5; Ralf de Pagter en Freek Vos 2.

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Basketbal

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws