Landstede Basketbal: Road to the Final

| 3 Maanden geleden.

Landstede Basketbal en Zorg en Zekerheid Leiden staan zondagmiddag in een vol Landstede Sportcentrum tegenover elkaar in de bekerfinale. Voor de Zwollenaren de vierde bekerfinale in de clubhistorie. Welke route bewandelde Landstede Basketbal naar de finale?

© André Rump

De weg naar de bekerfinale begon voor Landstede Basketbal op dinsdag 18 december 2018 met een uitwedstrijd tegen Aris Leeuwarden. In Friesland kende de ploeg van coach Herman van den Belt weinig problemen met Aris Leeuwarden en zegevierde overtuigend. Via een 33-43 ruststand eindigde het bekerduel in 68-89, waarmee de Zwollenaren een ticket voor de kwartfinales in de wacht sleepten. Zowel Nigel van Oostrum als Kaza Kajami-Keane tekende voor achttien punten. Sherron Dorsey-Walker nam zestien punten voor zijn rekening.

In de volgende ronde trof Landstede Basketbal competitiegenoot Basketball Academie Limburg (BAL). Op donderdag 17 januari 2019 zette de Zwolse ploeg gelijk een reuzenstap in de richting van de halve eindstrijd. In Weert wist Landstede Basketbal de eerste van twee confrontaties met BAL, via een 25-60 ruststand, met liefst 59-103 te winnen. Daardoor werd de tweede kwartfinalewedstrijd een ‘moetje’ voor beide partijen. Het heilige vuur ontbrak bij Landstede Basketbal, maar er werd wel opnieuw met duidelijk verschil gewonnen: 79-60. Mede dankzij een spijkerdunk werd Kevin Bleeker door het thuispubliek uitgeroepen tot man van de wedstrijd.

© André Rump

Een week na het tweede bekerduel tegen BAL ging het bekeravontuur voor Landstede Basketbal verder met het halve finale-tweeluik tegen Dutch Windmills. Op donderdagavond 7 februari had de Zwolse formatie het moeilijk in Dordrecht. In de slotfase keek Landstede Basketbal zelfs tegen een 71-63 achterstand aan. Maar dankzij de nodige punten van Noah Dahlman wist het team van coach Herman van den Belt alsnog nipt met 72-73 te winnen. Aan Zwolse zijde werd Dahlman met 23 punten topscorer.

De terugwedstrijd in Zwolle beloofde bloedstollend spannend te worden en dat werd het ook. Dutch Windmills kwam uitmuntend uit de startblokken, waardoor Landstede Basketbal halverwege het tweede kwart tegen een 19-33 achterstand aankeek. Voor Sherron Dorsey-Walker en Olaf Schaftenaar het signaal om de ploeg met de nodige loepzuivere driepunters bij de hand te nemen. Bij rust was het verschil nog zes punten in het voordeel van Dutch Windmills (38-44), maar na een kwart van 31-15 stond er aan het einde van het derde kwart plots een 69-59 tussenstand op het bord. In de laatste tien minuten gaven de Dordtenaren zich niet gewonnen, maar Landstede Basketbal had voldoende surplus om stand te houden. In de laatste minuten was Ralf de Pagter uiterst belangrijk met een fraai ‘hoekje’, waarna de Zwollenaren opgelucht ademhaalden: 91-87.

© André Rump

En zo plaatste Landstede Basketbal zich voor de vierde keer in de clubhistorie voor de bekerfinale. In zowel 2005 als 2017 was Groningen in de eindstrijd te sterk en in 2013 ging Den Bosch met de beker aan de haal. De tegenstander in de vierde bekerfinale van Landstede Basketbal is dus Zorg en Zekerheid Leiden. En voor het eerst spelen de Zwollenaren de finale op eigen bodem. De ploeg van coach Herman van den Belt zal er alles aan doen om de NBB Beker in Zwolle te houden.

Basketbal, Landstede Basketbal

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws