Landstede Basketbal overklast BC Apollo

| 12-04-2018

Landstede Basketbal heeft donderdagavond een nieuwe zege geboekt. In Amsterdam laat de Zwolse ploeg geen spaan heel van BC Apollo. Vooral voor rust is het genieten. Verdedigend staat er een fort, aanvallend is het prijsschieten. Via een 22-60 ruststand wordt het uiteindelijk 65-105.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

De Amsterdamse formatie moet het stellen zonder Aron Royé. Na rust keert ook Dimeo van der Horst, die tegen een elleboog is aangelopen, niet meer terug. Maar: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. De Amsterdamse jeugd slaat even op hol en Landstede Basketbal kan dan niet volgen. Melevy Leon en Keyshawn Bottelier geven de Amsterdamse supporters aanleiding tot juichen via een 10-0 run. Voor de rest is er berusting: The Hammers lijken meer dan klaar voor de play-offs, de Amsterdammers zijn zo goed als uitgeschakeld.

Vanaf de start staat er een geconcentreerde Zwolse ploeg. Noah Dahlman heeft direct een fraaie beweging, Sherron Dorsey-Walker krijgt drivend vrij baan en Jordan Gregory ramt een driepunter door de ring, Het is 0-7 na anderhalve minuut spelen. Bijna alles lukt en bijna alles valt aan Zwolse kant. Franko House pakt torenhoog springend prachtige rebounds en scoort overtuigend, Nigel van Oostrum bedient Dahlman uiterst secuur, driepunters vallen. De overnames zijn verdedigend zo snel en fel dat gemakkelijke schoten niet worden weggegeven. Na tien minuten staat het al 11-33.

Kwart twee opent met een interceptie en spijkerdunk van Franko House. De Amerikaan neemt een stapje extra wat leidt tot luid protest en een technische fout van Apollo-coach Patrick Faijdherbe. De Zwollenaren blijven scoren en de verdediging dwingt tweemaal op rij een 24-seconden-overtreding af. Inmiddels spelen Lenno Witteveen en Freek Vos ook mee. Vos scoort onder het bord en Witteveen laat Ralf de Pagter afdrukken. Dezelfde De Pagter legt via een dunk, na een slimme pass van Noah Dahlman, de ruststand vast op 22-60.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

Een Amsterdamse supporterende komiek spreekt de Zwolse manschappen aan als zij richting kleedkamer vertrekken: “Kan het niet wat rustiger in de tweede helft?” Dat gebeurt inderdaad een tikje. Desalniettemin verlaat de aanhanger na drie kwarten hoofdschuddend de zaal. Noah Dahlman strooit nog wat extra zout in de gapende wond, alvorens de onbevangen Amsterdamse jeugd even tegensputtert. Na twee vlotte time-outs van Herman van den Belt is het Olaf Schaftenaar die met zijn eerste driepunter de run breekt. Apollo tekent dit kwart voor 26 punten, waar ‘slechts’ 20 Zwolse tegenover staan.

Dat bevalt The Hammers niet. De figuurlijke mouwen worden weer wat opgestroopt. Via 48-80 wordt de jacht op de 100 punten geopend. Olaf Schaftenaar schiet foutloos en feilloos maar liefst vier driepunters binnen. Om het honderdste punt en de daaraan verplichte traktatie even uit te stellen, zet hij met een simpele inlegger 99 op het scorebord. Dan kan Olaf het toch niet laten: boem, driepunter en 102. Lucas Faijdherbe sputtert flink tegen namens de thuisploeg. Franko House bekroont zijn goede wedstrijd met een laatste score en driepunter voor 65-105.

Bij winst aanstaande zondag thuis tegen Basketball Academie Limburg is de Zwolse brigade wellicht al zeker van plek drie in de eindrangschikking. Doel is echter plaats twee. Daarvoor moet in de laatste thuiswedstrijd directe concurrent New Heroes worden verslagen. Eendrachtig het credo van Herman van den Belt: de volgende wedstrijd is de belangrijkste en dat is BAL.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

Punten:
Noah Dahlman 21; Olaf Schaftenaar, Jordan Gregory en Franko House (12 rebounds) 17; Ralf de Pagter en Sherron Dorsey-Walker 15; Freek Vos 3.

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Basketbal

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws