Landstede Basketbal moet hoofd buigen

| 2 Maanden geleden.

Landstede Basketbal moet het nog altijd stellen zonder de nationale beker in haar prijzenkast. Ook de vierde bekerfinale in de clubhistorie gaat verloren, want Zorg en Zekerheid Leiden wint zondagmiddag volkomen verdiend in het Zwolse Theater van de Sport. Landstede Basketbal loopt achter de feiten aan en valt in het vierde kwart uiteen: 69-87.

© André Rump
© André Rump
© André Rump

Waar Mohamed Kherrazi (ZZ Leiden) nog altijd niet speelfit blijkt, maakt Landstede-guard Mike Schilder weer zijn eerste minuten in de bekerfinale. De toch al smalle Leidse rotatie wordt nog kleiner als Kenneth Simms net na de rust door het goede arbitrale trio wordt weggestuurd. Hij slaat Ralf de Pagter en mag inrukken. De vijf Leidse strijders Worthy de Jong, Clayton Vette, Maurice Watson Jr., Darius Thompson en een vrijuit schietende Sergio de Randamie maken vervolgens gehakt van The Hammers.

De Leidse Blauwe Brigade staat vanaf de eerste secondes op de banken en de Zwolse aanhang poogt de supportersaanhang in geluid te evenaren. De sfeer is uitstekend en de wedstrijd kent een vliegende start. Voor de rust is Noah Dahlman ongrijpbaar voor de Leidse defensie en het is geen wonder dat hij de score opent. Darius Thompson lijkt de MVP te worden van de huidige competitie en toont dit aan met een feilloze driepunter. Toch zijn ook bij hem en anderen de zenuwen zichtbaar als Thompson een eenvoudige lay-up mist en Kaza Kajami-Keane een nodeloze turn-over heeft.

Dan vinden beide ploegen hun aanvallende scherpte en is het genieten geblazen. Ex-Zwollenaar Clayton Vette schiet moeiteloos driepunters en Kaza Kajami-Keane heeft een onnavolgbare drive. Even lijkt Landstede Basketbal het momentum te hebben als Noah Dahlman Worthy de Jong het bos instuurt en voor 15-10 zorgt. ZZ Leiden hervindt zich snel. Darius Thompson zet de ploegen naast elkaar en als hij balverlies lijdt, corrigeert hij dit met een snoeihard block op ‘dader’ Kaza Kajami-Keane. Kayel Locke dunkt nog even lekker, maar de derde driepunter van Clayton Vette zorgt voor de 20-23 tussenstand.

© André Rump
© André Rump

De Leidenaren wisselen hun verdediging af om de Zwollenaren te ontregelen. Dan speelt de ploeg zone, dan speelt de ploeg man-to-man. Als de Zwollenaren een aantal turn overs achter elkaar hebben, nemen de Sleutelingen onder leiding van de kleine grote point-guard Maurice Watson Jr. het heft in handen. Twee scores van Noah Dahlman - goed voor zeventien punten voor rust - beperken de achterstand tot vier punten: 37-41.

Na de rust blijkt dat statistieken de waarheid kunnen spreken. Vanaf de vrijeworplijn laat Landstede Basketbal veel punten liggen (8:14) en het driepuntgemiddelde is wederom zwaar onder peil. De Zwollenaren falen opnieuw van afstand: slechts drie geslaagde treffers op zeventien pogingen als aanvulling op de eerdere matige cijfers tegen Feyenoord Rotterdam en Dutch Windmills, die het gebrek aan schotkracht verder demonstreren. ZZ Leiden is dodelijk accuraat vanaf de lijn en jast tot vreugde van een herboren Sergio de Randamie maar liefst twaalf driepunters door de ring.

Na de pauze ontbrandt de strijd pas echt. Landstede Basketbal vecht zich langs en voorbij ZZ Leiden. Met drives dichten Kaza Kajami-Keane en Sherron Dorsey-Walker het gat en als Ralf de Pagter in een enkele aanval twee aanvallende rebounds pakt, zorgt Kajami-Keane vanaf de vrijeworplijn voor 44-43. Dan doet de VAR zijn intrede in het basketbal: dit leidt tot een opzettelijke fout voor Kajami-Keane en de eerdergenoemde uitsluiting voor Kenneth Simms. Het zijn de Leidenaren die de negatieve ontsporing omzetten in positieve energie.

© André Rump
© André Rump
© André Rump

Worhty de Jong begint met vijf punten op rij en als Kajami-Keane twee achtereenvolgende open driepunters mist, verschijnen de Leidenaren op de vrijeworplijn en falen niet. Kayel Locke dunkt nog voor 50-54, maar twee driepunters van Sergio de Randamie zetten Landstede Basketbal op behoorlijke achterstand. De driepunter in de slotbuzzer van Sherron Dorsey-Walker zorgt voor 55-62 en geeft nog even hoop in Zwolse harten.

Dan gaat het van kwaad tot erger. In vijf minuten speeltijd volgen slechts drie magere Zwolse punten en ZZ Leiden stoomt door. Het Leidse publiek springt en danst, terwijl de Zwolse supporters deemoedig het hoofd buigen. Leidse spelers zwepen hun publiek nog verder op en Darius Thompson heeft een toverdrive. De laatste minuten mag bijna iedereen haast onverdedigd nog puntjes scoren. De wedstrijd is gespeeld. De beker gaat naar Leiden.

Punten:
Noah Dahlman 23; Sherron Dorsey-Walker 17; Kaza Kajami-Keane 12; Kayel Locke 10; Olaf Schaftenaar 5; Ralf de Pagter 2

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Basketbal, Landstede Sportcentrum

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws