Landstede Basketbal is New Heroes de baas

| 07-03-2019

Landstede Basketbal wint donderdagavond in het eigen Landstede Sportcentrum van New Heroes Den Bosch. In een sensationele wedstrijd zegeviert de thuisploeg na verlenging met 76-69. In een strijd van runs over en weer tonen de Zwollenaren karakter.

© André Rump
© André Rump

Landstede Basketbal begint voortreffelijk aan de wedstrijd. Waar de Bosschenaren hun schoten missen, vallen de driepunters feilloos binnen. Binnen geen tijd staat het 13-2 met driepunters van Olaf Schaftenaar, Kaza Kajami-Keane en Sherron Dorsey-Walker. Terwijl het teambasketbal aan Zwolse zijde voor fraaie scores en vele assists zorgt, zijn de bezoekers afhankelijk van de individuele inbreng van Jonathan Williams. Ook Kevin Bleeker en Ralf de Pagter schieten van ver raak en Olaf Schaftenaar pakt een tweede driepunter. Na tien minuten staat er een onwerkelijke 24-9 op het bord.

In kwart twee komen de Brabanders iets beter in de wedstrijd. Vernon Taylor laat zien dat hij gemakkelijk scoort en Roel Aarts laat zich onder de borden gelden. Zijn mislukte dunk in de slotseconde levert wel twee vrije worpen op en Kevin Bleeker blijft lang geblesseerd op de grond liggen. New Heroes wint het tweede kwart met 15-17 waardoor de ruststand op 39-26 komt. De statistieken zijn onthutsend: 9 assists om 0 en 0 turn overs om 4. New Heroes krijgt twaalf vrijeworpen waarvan het er elf verzilvert en Landstede Basketbal krijgt een enkele bonusvrijeworp. Het teambasketbal zegeviert.

© André Rump
© André Rump

Na de thee staan er twee totaal andere ploegen op het veld. Na een gelijk opgaande openingsfase scoren The Hammers na een drive van Kaza Kajami-Keane maar liefst dertien aanvallen niet meer. New Heroes ruikt bloed en komt met een geweldige 0-21 run. Waar open schoten voor rust niet vielen, valt nu alles. De genadeslag lijkt te vallen als Kajami-Keane een fout tegen zich krijgt en na protest gelijk een technische fout eroverheen krijgt. Dat betekent einde wedstrijd voor de Canadese guard, die misnoegd op de bank moet plaatsnemen. Het wordt 48-54 na kwart drie en er wacht een leeuwentaak voor de thuisspelende ploeg.

In kwart vier toont Landstede Basketbal karakter. Olaf Schaftenaar toont zijn specialiteit en man of the match Sherron Dorsey-Walker schiet ragfijn twee vrijeworpen binnen. Na een driepunter van dezelfde Dorsey-Walker komt de thuisploeg zelfs aan de leiding. Even gaat het over en weer, maar Vernon Taylor lijkt met een twee- en driepunter de beslissing te forceren. Het is 60-66. Met een slimme pass zet Kevin Bleeker Nigel van Oostrum vrij onder het bord en na vier Zwolse vrijeworpen is het weer gelijk: 66-66. Er resteren twee minuten, maar terwijl het publiek op de banken staat en de thuisploeg naar de overwinning wil schreeuwen, slaagt geen ploeg erin in acht aanvallen ook maar een enkel punt te scoren. Het wordt voor het eerst dit seizoen verlengen in Zwolle.

© André Rump
© André Rump

Sherron Dorsey-Walker probeert Noah Dahlman aan te spelen, maar dit lukt niet. Dan maar een driepunter en jawel… Vervolgens pakt Ralf de Pagter een aantal verdedigende rebounds en lopen via scores van Nigel van Oostrum op de break en een vrijeworp van Sherron Dorsey-Walker de Zwollenaren uit naar een veilige voorsprong. De Bosschenaren forceren en de Zwollenaren melken in de aanval de tijd. Landstede Basketbal is agressiever en toont dit via een steal en een duik in de reclameborden van Noah Dahlman. De zwaar bevochten verdiende overwinning is daar en het gat tussen de nummers twee en drie van de ranglijst groeit.

Bij de persconferentie laat New Heroes-coach Ivica Skelin verstek gaan, waardoor assistent-coach Jeroen van Vugt de honneurs waarneemt. “Dit is zuur. We komen slecht uit de startblokken. Doordat we onze verdediging aanpassen, komen we terug in de wedstrijd. We wilden Landstede één-op-één laten forceren. Uiteindelijk verliezen we mede door eigen fouten.” Landstede-coach Herman van den Belt is opgetogen. Met ironie verwoordt hij in eerste instantie zijn gevoelens: “Ik ben blij dat onze guard Kaza Kajami-Keane tegen vijf fouten aanliep. Toen keerde de wedstrijd. Grote complimenten voor de jongens die het toen moesten doen. We hebben met elkaar gespeeld. De zone hielp ons ook. We haalden toen stops en kwamen weer tot scores.”

© André Rump
© André Rump

Punten:
Sherron Dorsey-Walker 27; Olaf Schaftenaar 11; Noah Dahlman, Ralf de Pagter en Kaza Kajami-Keane 9; Nigel van Oostrum en Kayel Locke 4; Kevin Bleeker 3

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Basketbal, Landstede Sportcentrum

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws