Landstede Basketbal herovert David Cup

| 09-09-2018

Na een felle en aantrekkelijke wedstrijd heeft Landstede Basketbal zondag voor de derde opeenvolgende keer beslag gelegd op de David Cup. Tegenstander New Heroes uit Den Bosch werd in de finale met 87-77 verslagen.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

Beide ploegen plaatsten zich een dag eerder voor de finale. New Heroes deed dat door Red Giants - de organiserende ploeg - gedecideerd met 48-129 te verslaan. Landstede Basketbal had meer moeite met mede-eredivisionist Apollo uit Amsterdam, maar won uiteindelijk wel redelijk eenvoudig met 83-64. In de finale missen beide ploegen de nodige spelers, maar dat weerhoudt niemand ervan vol gas te geven. Alhoewel het ‘slechts’ een oefentoernooi betreft, blijkt dat uit vrijwel niets. Landstede-coach Herman van den Belt krijgt een technische fout als hij zijn ongenoegen toont na een niet gefloten fout en New Heroes-Kroaat Ivaca Skelin ontploft tweemaal na elkaar tegenover eigen spelers. Daardoor neemt hij direct een time-out om de ploeg te reorganiseren en zelf te bedaren.

De spelpatronen verlopen bij The Hammers duidelijk soepeler dan bij de Bosschenaren. De Zwolse ploeg kan bogen op patronen van het vorige seizoen en vele malen krijgen spelers door snel passwerk vrije doortocht naar de basket. Het initiatief ligt en blijft bij Landstede Basketbal. Dat weerspiegelt zich ook in de broederstrijd die zich afspeelt op het veld. Nigel van Oostrum is de oudere broer van Devon, die in het rood aan de overkant in het veld staat. Nigel is agressiever, passt sneller en passeert zijn broer meermaals op snelheid.

Na een 23-20 tussenstand slaan The Hammers hun slag in het tweede kwart. Een razendsnelle pass van Sherron Dorsey-Walker leidt tot een dunk van Franko House. Twee driepunters van Jessey Voorn en vele scores van aanwinst Jonathon Williams betekenen nog aanklampen voor de Bosschenaren, maar dan gaat het snel. Aan Zwolse zijde scoort alles en iedereen en de Bosschenaren weten het niet meer. Bij rust is het 49-37.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

Na wat aftasten na rust, zorgt alleen Williams aan Bossche zijde nog voor scorend tegenwicht. Dat is niet afdoende: Kevin Bleeker en Noah Dahlman nemen het voortouw en Freek Vos zet, na weer een schitterende pass, de tussenstand op 73-55. Enige vermoeidheid is inmiddels zichtbaar aan Zwolse zijde, ook omdat Sherron Dorsey-Walker en Kevin Bleeker met een volle straflijst naar de kant moeten. Er resteren slechts zes spelers, waarvan er vijf in het veld staan. Mede daarom doet New Heroes in het slotkwart nog iets terug, maar het is niet genoeg om Landstede Basketbal van de toernooiwinst af te houden.

Terwijl de zaal langzaam leegloopt, neemt aanvoerder Nigel van Oostrum de eerste prijs van het seizoen in ontvangst. De David Cup blijft in vertrouwde Zwolse handen.

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Basketbal

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws