Jeugdcoaches Edwin en Tim aan het woord

| 05-11-2018

Binnen het team met coaches zijn Edwin Luyckx en Tim Arns sinds de zomer de twee nieuwe gezichten. Luyckx fungeert als de coach van het jongensteam onder 21 jaar. En Arns is aangesteld als coach van het meidenteam onder 14 jaar. De twee heren stellen zichzelf graag even voor.

“Op 10-jarige leeftijd ben ik besmet geraakt met het basketbalvirus”, vertelt Edwin Luyckx, die zijn basketbalcarrière begon in zijn geboorteplaats Den Helder, waar de plaatselijke basketbalvereniging Noordkop destijds uitkwam in de promotiedivisie. “Mijn twee oudere broers gingen hier vaak kijken en toen kon ik niet achterblijven. Ik vond de sfeer en het spelletje geweldig, waardoor ik mijn voetbalschoenen in de wilgen hing en overstapte naar het basketbalveld”, zegt Luyckx, die vervolgens uitkwam voor diverse nationale jeugdselecties. “Op mijn zestiende trainde ik voor het eerst mee met het eerste herenteam, dat toen onder leiding stond van Ton Boot. Op mijn zeventiende werd ik aan de selectie toegevoegd en makte ik deel uit van het team dat twee keer Nederlands kampioen werd en de laatste acht haalde in de Europacup.”

Edwin Luyckx maakte op 21-jarige leeftijd de overstap naar Computerij (Red Giants) Meppel om aan meer speeltijd te komen. “In de drie jaar dat ik daar speelde heb ik mij ontwikkeld tot een volwaardige eredivisiespeler en kreeg ik een contract aangeboden bij de toenmalige landskampioen Laneche Weert. Daar heb ik twee jaar gespeeld, maar samen met mijn vrouw Alida wilde ik weer terug richting Meppel om daar ook mijn maatschappelijke carrière op te pakken.” Luyckx combineerde zijn maatschappelijke carrière met nog eens drie jaar eredivisiebasketbal in het shirt van Nuva Drenthe in Assen. “Individueel waren dit mijn beste jaren. Ik trainde ook mee met het Nederlands team.”

Na twaalf jaar eredivisiebasketbal en de geboorte van zijn oudste zoon Ryan stopte Luyckx met het spelen op het hoogste niveau. “Ik heb nog wel een paar jaar gespeeld voor Red Giants. Bij de club in Meppel ben ik mij toen ook intensief bezig gaan houden met het geven van trainingen aan diverse teams. Daarnaast nam ik ook de technische zaken van de vereniging voor mijn rekening.”

Betrokken bij Landstede Basketbal raakte de basketballiefhebber in eerste instantie door dochter Kayleigh, die al meerdere jaren speelt in de Zwolse jeugdopleiding. Daarnaast nam Edwin Luyckx zelf de rol van assistent-trainer/coach aan bij de meidenkant van CSE Landstede Basketbal. “Sinds de zomer ben ik nu coach van MU21. Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis over te dragen op deze talentvolle groep”, aldus Luyckx, die de jonge spelers graag helpt het hoogste niveau te bereiken. Hij weet in ieder geval uit ervaring wat daarvoor nodig is. “Met het team zijn we van plan er een mooi seizoen van te maken.”

Tim Arns
Voor Tim Arns begon zijn basketballeven bij basketbalvereniging Unlimited in Elst. “Ik ben op 15-jarige leeftijd uit huis gegaan en naar Zwolle verhuisd om in de jeugdopleiding van Landstede Basketbal te trainen en spelen”, vertelt Arns, die op zijn achttiende is gestopt met het spelen van basketbal en is begonnen met coachen. “De eerste jaren in combinatie met het afronden van mijn studie Sport en Bewegen bij Landstede.” Als trainer/coach was Tim Arns in die jaren binnen de jeugdopleiding van Landstede Basketbal betrokken bij diverse teams aan de meidenkant. Daarnaast was hij nauw betrokken bij het krachtprogramma.

“Vervolgens heb ik de stap gemaakt om als assistent-coach aan de slag te gaan bij Lekdetec.nl in Bemmel, uitkomend in de dames eredivisie. Met dat team wonnen we in het seizoen 2016-2017 de beker en de landstitel.” In het jaar daarna combineerde Arns zijn functie als assistent-coach in Bemmel met een rol als assistent-bondscoach bij het nationale herenteam rolstoelbasketbal, waarmee hij afgelopen zomer op het WK op plek tien eindigde.

In diezelfde zomer werd het basketbaldier door Landstede Basketbal-manager Adriaan van Bergen gevraagd om terug te keren naar Zwolle om coach te worden van het VU14-team. “Voor mij was de keuze snel gemaakt. Ik voel mij hier in Zwolle thuis, ik ken de organisatie en er zijn niet zo veel plekken in Nederland waar een basketbalprogramma op zo’n professionele manier wordt neergezet. Het is prachtig om daar onderdeel van te zijn. Ooit als jonge speler, nu als coach”, aldus Tim Arns, die volop geniet van zijn huidige rol. “We hebben een enthousiast en talentvol groepje meiden. Daarmee gaan we een mooi seizoen beleven. Een seizoen dat in het teken staat van ‘beter worden’.”

Basketbal, Landstede Basketbal, CSE, Basketball Academy Zwolle

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws