Franko House voelt zich thuis in Zwolle

| 25-10-2017

Franko House kijkt zeer tevreden terug op zijn eerste periode in Zwolle. Op vrijdag 25 augustus zette hij zijn eerste stappen in het Landstede Sportcentrum en exact twee maanden later voelt hij zich er al helemaal thuis. Landstede Basketbal heeft met de 23-jarige forward een jonge oerkracht in huis gehaald. Deze spierbundel biedt gepassioneerde strijd. Na afloop van een wedstrijd druipt het zweet van zijn lijf. Dat is logisch: je geeft immers alles en meer.

© André Rump

Na zijn studie wilde Franko House samen met zijn vrouw Morgan en zoon Carter graag naar het buitenland. Via via kwam hij in contact met de Zwolse ploeg. Hij kon Landstede Basketbal koppelen aan onder meer Joe Burton. Gesprekken met coach Herman van den Belt bespoedigden het ondertekenen van het contract. “Ik wil me comfortabel voelen. Dat gevoel kwam direct bij de gesprekken. Nederland bevalt ons ook goed. De mensen zijn vriendelijk en willen ons graag helpen. De taal begrijpen we niet en bij het krijgen van spullen voor onze zoon vertalen voorbijgangers en helpen jongeren.”

De VS zijn in velerlei opzichten onvergelijkbaar met ons kikkerlandje. Wat voor ons zo normaal is, is voor de familie House een openbaring. “Ik ben voor het eerst van mijn leven met de trein geweest. Naar Amsterdam, ja. In de VS vlieg je van stad naar stad. Fietsen bevalt mij uitstekend. Je hebt hier fietspaden! In New York en Chicago heb je die, maar verder…” Op basketbalgebied is zoon Carter onbewust medeverantwoordelijk voor het rugnummerbeleid van de Zwollenaren. Tot dusverre kregen Zwolse spelers nummers van vier toe en met zestien, maar dat patroon is dit seizoen doorbroken. Zo speelt Noah Dahlman met het voor hem zeer belangrijke nummer 42 en is aan Franko House nummer 20 toebedeeld. “Onze zoon is geboren op 20 juni. Dat maakt het een speciaal getal en ik ben blij ermee te mogen spelen.”

© André Rump

Passend in het Zwolse patroon is het feit dat House een ware allround-speler is. “Ik kan op verschillende posities spelen en energie toevoegen daar waar behoefte aan is. Zo ben ik niet egoïstisch en met mijn gepassioneerde fysieke spel kan ik het verschil maken.” Wel is House nog op zoek naar de grenzen van het fysieke. Het is wennen aan de nieuwe manier van fluiten in Europa. “In de VS is fysiek minder toegestaan. Nu ben ik op zoek naar de grenzen van acceptatie hier. Kennelijk heb ik die grenzen al gevonden en moet ik een klein stapje terug. Als je tegen persoonlijke fouten aanloopt, gaat dat ten koste van je aanvallende en verdedigende spel. Nu ik de grenzen ken, kan ik me nog verdienstelijker maken.”

Over het niveau van de Dutch Basketball League is House zeer te spreken. “Het is een competitie waar veel talent in rondloopt. Dat zie ik zeker bij ons team. We gaan kijken waar we dit seizoen toe in staat zijn.”

Basketbal, Landstede Basketbal, Franko House

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws