Coach en cultuurbewaker: Herman van den Belt

Als je Landstede Basketbal zegt, dan zeg je Herman van den Belt. En als je Herman van den Belt zegt, dan zeg je Landstede Basketbal. De basketbalclub en de coach zijn onafscheidelijk van elkaar. Zolang er eredivisiebasketbal in Zwolle wordt gespeeld, zolang is Van den Belt betrokken bij de Zwolse basketbaltrots. Van kartrekker van de jeugdopleiding en assistent-coach tot hoofdcoach van Landstede Basketbal.

In het seizoen 1996-1997 - het eerste jaar eredivisiebasketbal in Zwolle - is Herman van den Belt al actief als assistent-coach van Marco van den Berg. In die eerste jaren is Van den Belt tevens druk in de weer met de basketbaljeugd. Op voorspraak van Cees Lubbers krijgt hij de taak om de Zwolse jeugd van de straat te halen en ze te laten basketballen. Een succesvolle combinatie, want met verschillende jeugdteams pakt Van den Belt grote prijzen. Zelfs meerdere landstitels. Zijn rol van assistent-coach verandert in het jaar 2000. Allereerst maakt hoofdcoach Marco van den Berg in de zomerperiode plaats voor de ervaren Duitse coach Peter Krüsmann. En als Krüsmann na een paar maanden alweer vertrekt, dan schuift Herman van den Belt plots een stoeltje door. Weliswaar eerder dan verwacht, maar hij gaat de uitdaging aan.

Als hoofdcoach van Landstede Basketbal groeit de Rijssenaar uit tot een vakman en zeer gewaardeerde basketbalcoach. Drie keer wordt hij door zijn vakbroeders uitgeroepen tot Eredivisie-coach van het Jaar. Slechts één seizoen (2009-2010) is de Rijssenaar niet actief in Zwolle, om vervolgens razendsnel terug te keren. Zijn club heeft misschien niet het grootste budget van de Dutch Basketball League, maar door de infrastructuur in Zwolle staart er wat. ‘Een dynamische omgeving’, noemt Van den Belt het zelf.  ‘Deze structuur is onbetaalbaar.’ Zo kan het dus gebeuren dat Landstede Basketbal, met een kleiner budget, meer te bieden heeft. Dat - en het netwerk van de coach in Amerika -  zorgt er voor dat Landstede Basketbal in 2017 met de Supercup haar eerste hoofdprijs in de clubhistorie verovert. Geen geringe prestatie, maar niet de ambitie van de grootste cultuurbewaker van Landstede Basketbal. Hij gaat immers elk jaar voor één ding: de landstitel!

Herman van den Belt
Rijssen 11 april 1967

Coach van het Jaar (3x)
2001-2002
2004-2005
2015-2016

Coaches Landstede Basketbal

Mark van Schutterhoefassistent-coach
Edwin Luyckxcoach MU21
Ton Gritcoach MU18
Tom Schonewillecoach MU16
Mathieu ten Damcoach MU14
Mart Kieftenbeldcoach VU20
George Abbringhcoach VU16
Tim Arnscoach VU14