Nieuws

Van Schaik genoot van zomer: ‘Mooi toetje’
Gepubliceerd op dinsdag 5 september 2017 om 15:12

Voor Bart van Schaik was het allesbehalve een rustige zomer. Na afloop van het seizoen 2016-2017 begon voor hem de voorbereiding op het Europees kampioenschap met Oranje U18 en na dat toernooi ging hij ook nog 'even' mee naar het EK 3x3 voor U18-teams. In de Hongaarse stad Debrecen gooiden Van Schaik en zijn teamgenoten een zilveren plak bij elkaar. “Dat was een mooi toetje”, vertelt de speler van Landstede Basketbal.

De zomer van Van Schaik begon met het Europees kampioenschap in de B-divisie, gewoon het gebruikelijke vijf tegen vijf. De reis ging naar Estland, waar Nederland in een groep zat met Albanië, Zweden, Tsjechië, Groot-Brittannië en Luxemburg. Uiteindelijk vestigde de ploeg zich bij de beste acht van het toernooi, maar ging het in de kwartfinale onderuit tegen Kroatië. “Dat was uiteindelijk de winnaar, dus zeker geen schande. Misschien had er wel iets meer gekund, als we meer als een team hadden gespeeld. Maar een zesde plaats is prima”, zegt Van Schaik, die zelf lekker op schot was in Estland. “Mijn rol in het team was vooral om punten te scoren. Ik schoot een percentage driepunters van 58.3, dus dat is wel goed gelukt.”

Van Schaik genoot tijdens het toernooi van de entourage, de trip op zich en het verblijf in het hotel. Alle deelnemers zaten in hetzelfde hotel, waardoor hij nieuwe vriendschappen sloot. “Binnen het veld waren het vijanden, maar buiten het veld vrienden. Je komt op zo’n manier meer met elkaar in contact en dat is hartstikke leuk. Ik vond het een geweldige ervaring.” Bij het EK in Estland bleef het niet, want aan het einde van de zomer volgde wederom een nieuwe ervaring. Van Schaik mocht mee naar Hongarije, waar voor U18 het EK 3x3 op de rol stond. “Ik werd gekozen voor een paar selectietrainingen en uiteindelijk mocht ik mee. Het EK in de zaal had ik rekening mee gehouden, maar dit toernooi kwam als een verrassing.”

Toch ging het Van Schaik ook in Hongarije prima af. Hij schoot veel punten bij elkaar en uiteindelijk boekte ook het team succes. Oranje haalde de finale, waarin België met 13-19 te sterk was. “Zilver is een hartstikke mooie prestatie. Eigenlijk vond ik dat leuker dan 5x5, vooral door wat er omheen allemaal gebeurde. Mijn kracht is schieten, dus dit spelletje ligt me wel”, zegt Van Schaik, voor wie het reguliere basketbalseizoen alweer is begonnen. Hij sluit aan bij de hoofdmacht van Landstede Basketbal en heeft zijn eerste trainingen achter de rug. “Dit is waarom ik hier al vijf jaar ben. Ik had verwacht dat ik er een beetje bij zou hangen, maar ik word prima opgevangen. Speelminuten? Het zou fantastisch zijn als ik die straks krijg”, glimlacht Van Schaik.