Nieuws

Landstede weet niet nogmaals te verrassen
Gepubliceerd op donderdag 25 mei 2017 om 20:14

Landstede Basketbal is er op Hemelvaartsdag niet in geslaagd om voor de tweede keer in de finaleserie van de play-offs te winnen in Groningen. In een fantastische atmosfeer wint Donar duel vijf en het landskampioenschap. Een brullend uitverkocht huis geeft het ene na het andere ovationele applaus als Donar-coach Erik Braal zijn sterspelers van het veld haalt. Ook Landstede-coach Herman van den Belt geeft de diepte van zijn bank speeltijd. Het eindsignaal luidt bij 85-55.

De Zwolse spelers zullen even moeten slikken voordat ze dinsdagavond afscheid nemen van de eigen supporters. Toch kunnen en moeten ze trots zijn op de resultaten van dit seizoen. The Hammers spelen twee finales, maar zijn twee keer kansloos tegen het ongenaakbare Donar. Ook dit seizoen blijft Landstede Basketbal grootmachten als Zorg en Zekerheid Leiden en New Heroes Den Bosch voor op de ranglijst. Herman van den Belt en Mark van Schutterhoef hebben weer een lange zomer om met de beperktere middelen een team in het veld te zetten waar Zwolle met recht fier op zal worden.

Na het openingsspektakel kan de wedstrijd eindelijk beginnen. Het Donar-publiek blijft staan tot de eerste score. Dat hoeft niet al te lang. Chase Fieler bewijst eens te meer zijn waarde voor de Groningers. Het staat binnen de minuut 4-0. Landstede Basketbal is echter van geen kleintje vervaard en scheert de Groningers. Onder leiding van een fantastisch spelende Clayton Vette komen de Zwollenaren voor. Fieler ramt er een driepunter over- en doorheen. Maar de spijkerdunk van Vette op assist van Nigel van Oostrum doet het publiek verstommen, waarna Nick Oudendag voor de laatste voorsprong zorgt. Als Vette snel naar de bank moet met twee fouten, ontbreekt het scorend vermogen. Drago Pasalic draait om Oudendag heen en de Zwollenaren moeten passen. Het eerste kwart eindigt op 20-14.

Het verschil in kwaliteitsschoten wordt pijnlijk duidelijk aan het begin van het tweede kwart. Binnen dertig seconden schieten Sean Cunningham en Chase Fieler van heel ver raak. De eerste Zwolse driepunter is de negende poging die op amper een minuut voor de rust namens Clayton Vette binnenvalt. Jason Dourisseau scoort wat en Lance Jeter pakt ook twee afstandsraketten. Mike Schilder toont lef om langs de graaiende armen van de veel langere Fieler binnen te leggen en Vette scoort net voor rust zijn zestiende punt. Het is 39-27.

Normaal gesproken openen de Zwollenaren matig na rust, maar nu niet. Nick Oudendag buffelt er in drie keer een score in en J.T. Tiller pakt zijn eerste driepunter. Dan vallen de Zwollenaren scorend stil. Driepunter Jeter, twee scores Fieler, driepunter Jeter… Na een driepunter van J.T. Yoho volgt een run van Donar en een soortgelijke run van turn overs aan Zwolse zijde. Van 49-39 wordt het 65-39. De zaal verkeert in feeststemming en iedereen op het veld weet dat het gespeeld is.

Niet voor het eerst in deze play-offs is Keegan Hyland de scorende man in het slotkwart. Daarnaast pakt hij nog een mooi killing block op publiekslieveling Jason Dourisseau. Donar blijft raak knallen van afstand; of je nu Jeter, Fieler of bankspeler Stefan Mladenovic heet. De bank stroomt leeg en de jeugd mag in het veld de heksenketel ervaren. Keime Helfrich legt lekker binnen, maakt een stevige onsportieve fout en Freek Vos draait zich knap vrij. Vanaf de vrijeworplijn scoort Tjoe de Paula het laatste punt van dit seizoen.

Punten:
Clayton Vette 22; J.T. Tiller 8; J.T. Yoho 7; Nick Oudendag 6; Keegan Hyland 5; Mike Schilder, Keime Helfrich en Freek Vos 2.

Tekst: Remco van Vliet