Nieuws

Grandioze zege voor strijdbaar Landstede
Gepubliceerd op donderdag 18 mei 2017 om 21:34

Landstede Basketbal heeft donderdagavond op magistrale wijze de derde wedstrijd van de finale-serie om het landskampioenschap gewonnen. De ploeg van coach Herman van den Belt keek in het Groningse MartiniPlaza nagenoeg de gehele wedstrijd tegen een achterstand aan, maar kreeg in de laatste minuten de 4.000 Donar-fans muisstil. Via 72-62 en een 0-16 run eindigde het duel in 74-79 in Zwols voordeel.

In een bijna uitverkocht MartiniPlaza wist Landstede Basketbal goed aan de wedstrijd te beginnen. De Zwollenaren kwamen op 0-5 en 5-8, maar stonden na tien minuten spelen toch met 16-12 achter. In het tweede kwart veranderde het spelbeeld nauwelijks. Allereerst zorgde Nigel van Oostrum met vier punten op rij voor de aansluiting (21-20) en dankzij een driepunter van Olaf Schaftenaar namen The Hammers weer een kleine voorsprong: 22-23. “Wij bleven in de wedstrijd hangen, terwijl wij zelf toch ook nog wel slordig speelden”, stelt Landstede-coach Herman van den Belt kort na de gewonnen wedstrijd. De Zwolse voorsprong stond echter niet lang op de borden, want Donar reageerde met een 14-0 run: 36-23. “Volgens mij maakte Chase Fieler in die fase een driepunter en Sean Cunningham gooide twee keer raak van afstand. En dat deden zij met een hand in het gezicht, dus dat was gewoon knap van hun kant.”

Na een 39-28 ruststand leek Donar de wedstrijd in het derde kwart vroegtijdig te beslissen. De thuisploeg bleef eenvoudig overeind, terwijl de foutenlast bij Landstede Basketbal toenam. Vlak voor het verstrijken van het derde kwart werd het verschil zelfs veertien punten (60-46), maar met een driepunter bepaalde J.T. Tiller de kwartstand op 21-21 en hield hij zijn ploeg in leven: 60-49. Met tien minuten op de klok moest Landstede een achterstand van elf punten zien weg te werken. Met de eerste twee finale-duels in het achterhoofd leek dat onbegonnen werk, maar Donar kreeg te maken met een indrukwekkende wederopstanding van The Hammers. Via 65-53 (halverwege het vierde kwart) werd het 72-62 en toen nam captain J.T. Tiller zijn ploeg bij de hand. Met drietjes van zijn hand verdween de Groningse voorsprong als sneeuw voor de zon. Keegan Hyland volgde het goede voorbeeld en trok met een geweldig bommetje de stand gelijk: 72-72.

Terwijl de onrust bij Donar in de ploeg sloop, ging Tiller door met scoren (72-75). En nadat Clayton Vette - met negentien seconden op de klok - een vrije worp wist te verzilveren, was het duel definitief gespeeld. “De slotfase van de wedstrijd was inderdaad subliem”, reageert Van den Belt. “Dit lijkt op hetgeen wij het gehele jaar hebben laten zien. Wij hebben de bal veel meer met elkaar gedeeld dan in de eerste twee wedstrijden van deze finale-serie. Er was meer controle binnen de ploeg. Wij waren dreigender in de bucket. Nick Oudendag was actief onder de basket. En wij hadden met 40-22 een dik rebound-overwicht”, aldus de Landstede-coach, die J.T. Tiller 25 punten voor zijn rekening zag nemen. “Dat is mooi, maar het maakt mij niet uit wie van ons voor de punten zorgt. Uiteindelijk hadden we vijf spelers in de dubbele cijfers en Nigel van Oostrum met acht punten achter zijn naam. Dat vind ik een belangrijk gegeven.”

Punten:
J.T. Tiller 25; Nick Oudendag 11; Keegan Hyland, Clayton Vette en J.T. Yoho 10; Nigel van Oostrum 8; Olaf Schaftenaar 3; Mike Schilder 2.